Ga naar hoofdinhoud

Als leiders emoties normaal gaan vinden…

“Toen ik een paar jaar geleden begon als leidinggevende heb ik in mijn team gezegd dat ik alleen positieve geluiden wil horen. Aan negativiteit heb ik niets. Dat doen we wel 1 op 1.” “Ik voel onmacht als een medewerker zich hopeloos voelt of angstig. Ik ga er liever van weg.” Normale zinnen, die een paar keer per week langskomen. Heel eerlijk ook, we zijn niet gewend om als leidinggevenden op pauze te drukken en ruimte te geven aan emoties. En door Corona ervaren meer mensen gevoelens als angst, hopeloosheid en frustratie. Negeren kan niet langer als je wilt dat je medewerkers in staat blijven hun werk uit te voeren.

Ladies of Loss

Wij, als Ladies of Loss werken ieder vanuit ons eigen expertise met mensen die in het werkende leven staan en te maken krijgen met, ziekte en verlies. Het is onze missie om ziekte en afscheid uit de taboesfeer te halen. Zeker nu Corona ons leven beïnvloedt en we nog meer snakken naar verbinding en een warme knuffel. In dit 2e deel van het drieluik aandacht voor ziekte en afscheid op de werkvloer in tijden van Corona.

We zijn er niet zo goed in

Een coachee vertelt in een coaching dat ze eerlijk wilde zijn over haar fysieke klachten. Haar klachten zijn verergerd sinds Corona door toegenomen werkdruk, stress en thuiswerken in een verkeerde houding. De reacties uit het team waren wisselend. Van negeren tot betuttelen. Ze had het gevoel dat ze ter plekke werd gediskwalificeerd. Wat zij graag had gewild was steun en begrip. Voor haar was het een mededeling. Prima in staat om haar werk te doen. Het is te begrijpen en ook wel logisch. Ons brein houdt niet van een gevoel van onmacht en wil er van weg. Daarbij komt dat kwetsbaarheid op de werkvloer tot op heden helaas weinig applaus krijgt. Emoties zijn niet professioneel. Toch?

De cruciale rol van de leidinggevenden

Bij leidinggevenden speelt dat natuurlijk ook en dat is ronduit onhandig. Bovenop de stress en emoties die door ziekte of verlies al worden veroorzaakt, toont onderzoek aan dat Corona een mentale weerslag heeft op ons allemaal. Meer angst, meer stress, vermoeidheidsklachten, meer slaapproblemen, relaties die onder druk staan, (oude) trauma’s die opspelen, toenemende eenzaamheid (ook onder jongeren) en depressiviteit. Als leidinggevende moet je er wat mee. Het leeft toch. Negeren heeft geen zin. Sterker nog, negeren maakt het erger en de kans op ziekteverzuim neemt toe. 

Emoties zijn normaal, ook zakelijk

Er is geen andere weg dan praten en ruimte geven aan emoties, ongemak en gevoelens van onmacht. Ventileren lucht namelijk letterlijk op en verlaagd stress. Vertragen terwijl alles in je het tempo wil hooghouden. Onze ervaring is dat als je in je team een veilige sfeer hebt, dat mensen zich durven te uiten. Zij ervaren vervolgens IK = WIJ. Wat bij mij leeft, leeft bij mijn teamgenoten ook. Een collectieve zucht van verlichting. De wereld ziet er niet ineens anders uit, maar voelt wel minder alleen. 

4 concrete tips

Het is even een drempel over. Wat tips op een rij:

  • Begin zelf. Uit actief wat je spannend vindt en hoe je je voelt. 
  • Begin je (online) werkoverleg met een check-in vraag: bijv. wat is het weerbericht op dit moment in jouw leven? Hoe zit je in je vel?
  • Los het niet op. Vraag ‘Wat heb je nodig? als je denkt dat er actie vereist is.
  • Je kunt het vragen en voordoen, de ander beslist zelf wat hij/zij wil delen. Forceren heeft geen zin. Hoe meer vertrouwen in een team, hoe meer er wordt gezegd.

Wat er ontstaat is een open en eerlijk gesprek van mens tot mens. Dat bouwt een brug over het gat dat Corona slaat in verbinding. 

Van links naar rechts op de foto:
Angela van Dorssen, Connecting Energy werkzaam als business coach en teamcoach
Eva de la Mar, funeral planner 
Sandrine Kwast, WEERinREGIE coaching en training rondom kanker 

Back To Top