Ga naar hoofdinhoud

Coronastress en mentale gezondheid

Ons aanpassingsvermogen werd dit jaar enorm op de proef gesteld. Toen de eerste lockdown als gevolg van het coronavirus werd opgeheven, kregen we weer wat lucht. De zomerperiode bracht letterlijk lichtpuntjes. Maar helaas zitten we inmiddels voor de tweede keer in een lockdown (light). En nu blijkt dat we met kerst nog steeds al onze dierbaren niet (allemaal) kunnen zien en knuffelen, staan er nog een paar zware weken (maanden?) voor de boeg. Wanneer zal het voorbij zijn? 

Ladies of Loss

Wij, als Ladies of Loss werken ieder vanuit ons eigen expertise met mensen die in het werkende leven staan en te maken krijgen met, ziekte en verlies. Het is onze missie om ziekte en afscheid uit de taboesfeer te halen. Zeker nu Corona ons leven beïnvloedt en we nog meer snakken naar verbinding en een warme knuffel. In dit derde deel van dit drieluik aandacht voor mentale klachten in tijden van Corona.

Paniek en angsten groeien

 “Ik heb weer paniekaanvallen, maar ik begrijp helemaal niet waar dat vandaan komt”. Helaas een veelgehoorde opmerking de laatste maanden. Mensen die jaren geleden kanker hadden gehad, kampten ‘ineens’ weer met dezelfde angst. De dreiging van het verliezen van hun gezondheid door Corona, riep hetzelfde mechanisme op wat destijds werd getriggerd. 

Zelf geen controle hebben, niet weten wat je boven het hoofd hangt, onduidelijkheid over hoe lang het gaat duren. Veel mensen hebben er last van. 

Mentale klachten nemen toe

Op het oog leek zijn leven prima op orde. Een mooi appartement, alles keurig onderhouden. De verzorgde eigenaar stond voor me. “Mijn leven voelt leeg. Ik voel angst opkomen, vaker dan me lief is. Ik dacht dat ik het een plaats had gegeven, maar het komt in volle hevigheid weer terug”. Het jarenlange mantelzorgen en meerdere verlieservaringen, lijken nu pas door te dringen. De stilte van corona zorgt voor ruis in zijn hoofd. 

Hoe ga je om met angsten die groeien? Hoe houd je je mentale gezondheid goed, nu we voor de tweede periode aan huis gekluisterd zitten? ‘Gelukkig’ zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Niemand ontkomt aan de corona ellende. Dat maakt dat het een nationaal gedeeld verdriet is. En dáár ligt nu de kracht van verbinding. Deel met elkaar, scheld even lekker. Klagen mag! 

Dankbaarheid voelen

Het richten van je aandacht op wat er wél is, is moeilijk. Dat is sowieso iets wat we allemaal lastig vinden. Van nature zijn we goed in het inschatten van risico’s, in (be)oordelen. Zien wat er fout is, is makkelijk. Wat er dan wél goed gaat, is vaak moeilijker om te zien.

En laat dát nu juist belangrijk zijn voor je mentale gezondheid. Zolang je kunt zien wat er wél is, dankbaarheid kunt voelen, kun je je emotionele welzijn positief beïnvloeden. 

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben behoefte aan een arm om ons heen, een knuffel enz. Probeer eens in plaats van te treuren om dat gemis, te zoeken naar dat wat Corona je gebracht heeft. 

Misschien breng je meer tijd door met je kinderen, omdat de sociale activiteiten verminderd zijn. Hebben jij en je partner tijd om samen te lunchen nu jullie allebei weer thuis werken. Of is dit je uitgelezen kans om die ene opleiding nu online te gaan volgen.

Zorg goed voor jezelf. Ga de natuur in. Maak je hoofd leeg. En bedenk dan eens waar jij nu dankbaar voor kunt zijn…..

Back To Top