Ga naar hoofdinhoud

Afscheid, het overkomt de beste

Het overkomt de beste; je hebt de boel lekker op de rit, je carrière loopt goed de kinderen gaan naar school en je krijgt wat meer rust in je leven. En dan opeens: een klacht, de doorverwijzing en het slechte nieuws: BAM, de wereld staat op zijn kop! Soms lijkt het alleen anderen te overkomen, we praten er namelijk nog niet zo open over. In de fase van ernstige ziekte en soms ook afscheid nemen, voelen en vinden we hoop, angst, steun en kracht. In deze fase is regie houden over jouw eigen leven, jouw relaties en jouw einde van levensbelang.

Ladies of Loss
Wij zijn drie ondernemende vrouwen met passie voor mensen, ieder in haar eigen vak. Wij hebben zelf ervaren hoe heftig het verliezen van dierbaren is. Het is onze missie om ziekte en afscheid uit de taboesfeer te halen. Om jou een steun in de rug te geven en hulp te bieden waar gewenst. Zodat jij regie kunt nemen en houden in een situatie waar geen handleiding voor is. Dit eerste blog gaat over omgaan met gezondheid & ziekte.L

Ieder zijn eigen tempo

Een gesprek hebben met een expert over de wensen van jouw eigen afscheid, dat is best confronterend. Zeker als jouw einde dichterbij komt. In bijna iedere relatie waar één van de twee ernstig ziek is, merk ik als funeral planner dat de behoefte om over het afscheid te praten niet gelijk oploopt. De één wil rust in het hoofd door een plan te maken, de ander wil dit gesprek nog niet hardop voeren. Want zo voelt het alsof je het afscheid versnelt naar je toe trekt.

Herkenbaar?

Noem het beestje bij de naam

Toch pleit ik ervoor om het gesprek ruim van tevoren wél te voeren. Bij sommige keuzes zou je namelijk tijd willen hebben om erover na te denken. Soms moet een idee even bezinken om echt te weten of het goed voelt. Ik kan mij de jongeman nog herinneren die al maanden zei dat we écht eens moesten gaan praten over het aanstaand afscheid van zijn vrouw. Maar een afspraak kwam er maar niet van. Totdat ik voorstelde om iemand mee te nemen naar het eerste gesprek, iemand om het ijs te breken, iemand als morele steun. Achteraf zei hij dat hij zo blij is dat we voorgesprekken hebben gehad. Ze hielpen hem om steeds een klein beetje makkelijker te praten over dit pijnlijke onderwerp. Toen het zover was, lag er een duidelijk plan klaar en dit gaf hem rust en houvast om te weten dat we er met elkaar iets moois van gingen maken.

Regie in eigen hand

Ken jij iemand die door ziekte nadenkt over zijn of haar eigen afscheid? Vraag diegene dan eens of ze al heeft stilgestaan wat voor haar belangrijk is en of haar dierbaren dat ook weten. Zo kunnen de uitvaartwensen zelf opgeschreven worden maar men kan natuurlijk ook contact opnemen met een onafhankelijke uitvaartondernemer. Deze helpt je vaak vrijblijvend en geeft ideeën en advies. Zo creëer je rust in een turbulente periode hou je de regie in eigen hand.


Back To Top