Ga naar hoofdinhoud

Mayday Mayday: turbulentie in relaties

BAM! Ineens staat je leven op zijn kop. Jij of je partner is ziek en de arts heeft net verteld dat behandeling geen zin meer heeft. Intens verdriet, zorgen over de toekomst, praktische vragen en het dagelijkse leven dat aandacht vraagt. Ze houden je 24 uur per dag bezig. De wereld om je heen leeft door, maar die van jou staat stil. Je zoekt steun bij elkaar en ontdekt dat jij en je partner elkaar soms niet meer begrijpen. Dit is echt en je voelt je soms zo alleen.

Ladies of Loss
Wij zijn drie ondernemende vrouwen met passie voor mensen, ieder in haar eigen vak. Wij hebben zelf ervaren hoe heftig het verliezen van dierbaren is. Het is onze missie om ziekte en afscheid uit de taboesfeer te halen. Om jou een steun in de rug te geven en hulp te bieden waar gewenst. Zodat jij regie kunt nemen en houden in een situatie waar geen handleiding voor is. Dit tweede blog gaat over omgaan met gezondheid & ziekte.

Relaties staan op scherp

Afscheid binnen een gezin is één van de heftigste gebeurtenissen en heeft een enorme impact op relaties. Dromen spatten uit elkaar. Al die momenten die jullie nog samen hadden willen beleven. Onuitgesproken conflicten uit het verleden die nu wel verwoord willen worden. Angsten en zorgen die exploderen naar de oppervlakte en de ruimte in je hoofd innemen. Verschillen in behoeften worden pijnlijk zichtbaar en jullie hebben geen idee hoe daarmee om te gaan. 

Je begrijpt elkaar niet (meer) … en dat is normaal

Als relatiecoach zie ik opluchting als ik vertel dat het normaal is dat je elkaar niet begrijpt. Ik zal uitleggen waarom. Ons brein reageert direct bij pijnlijke situaties en activeert jouw persoonlijke overlevingsstrategie. Zie het als een rode knop die wordt ingedrukt. Je lijf herkent het signaal en start het automatische beschermingsprogramma op. Dit programma ziet er voor iedereen anders uit en we zijn ons er meestal niet van bewust. Waar de één zich terugtrekt en niet wil praten, zoekt de ander juist externe steun. Het herinnert me aan een stel dat elkaar onderweg bijna was kwijtgeraakt. De liefde die er altijd was, werd vertroebeld door verschillen. Er is geen schuld, het gebeurt gewoon.  

Laat je relatie spreken

Je kunt zelf regie nemen door met elkaar te praten over jullie relatie binnen het gezin. Wie zijn wij nu we weten dat één van ons gaat sterven? Hoe gaan we om met verschillen? Wat moet er nog gezegd worden? Maar ook wie willen wij met elkaar zijn na het overlijden? Jullie klaren de lucht, geven liefde weer ruimte om zich te uiten en kunnen je uitspreken over de toekomst. Ik geloof dat de schok van verlies daardoor minder groot wordt.

Regie in eigen hand

Ken je families die worstelen en zoeken naar handvatten om dit gesprek met elkaar te voeren? Bel gerust om eens te kijken wat relatiecoaching voor jullie kan betekenen. 

Back To Top